ČESKO A SLOVENSKO SI CHVáLí KOORDINACI PřI NáKUPU VOJENSKýCH VOZIDEL CV90

Praha - Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Praze poděkovala novému slovenskému ministru obrany Martinovi Sklenárovi za pomoc jeho země při pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Česká vláda před týdnem souhlasila s nákupem 246 strojů za 59,7 miliardy korun. Pořídí je formou mezivládní dohody ze Švédska. Se Slovenskem by chtěl resort koordinovat i další kroky spojené se zakázkou, podobnou cestu by preferoval i pro další nákupy.

Černochová připomněla problémy s tendrem i to, že Slovensko, které tyto stroje rovněž pořizuje pro svou armádu, nabídlo koordinovaný postup. Země budou dál diskutovat o spolupráci při servisu či výcviku. Chtějí také společně sdílet informace o zkouškách vozidel. Podobný postup by Sklenák přivítal i pro další nákupy. "Čím víc podobného vybavení budeme mít, budeme mít lepší podmínky pro jejich celý životní cyklus," uvedl na tiskové konferenci po jednání v Praze.

Armáda původně chtěla 210 strojů za 51,7 miliardy korun. Kvůli rostoucím cenám techniky se ale ministerstvo rozhodlo využít opce a pořídit už nyní i dalších 36 strojů. Zástupce ministerstva obrany po rozhodnutí vlády podepsal příslušné smlouvy. Součástí tendru je pořízení také 29 dílenských vozidel nebo náhradních dílů. Švédsko smluvně garantuje, že podíl českých firem na výrobě dosáhne nejméně 40 procent hodnoty zakázky, v opačném případě budou následovat sankce. Výrobce počítá s využitím asi tří desítek českých firem, smlouvy s hlavními dodavateli už podepsal. Jde o největší armádní nákup v novodobé historii České republiky a o jednu z největších státních zakázek.

Černochová se Sklenárem, který je ministrem úřednické vlády, zrekapitulovali společné projekty a hovořili také o další pomoci Ukrajině a přípravách na summit Severoatlantické aliance chystaný ve Vilniusu. Zmínka padla podle Černochové i o tom, zda by mělo Slovensko zájem o české letouny L-39NG.

Novou úřednickou vládu jmenovala necelých pět měsíců před předčasnými parlamentními volbami prezidentka Zuzana Čaputová v polovině května. Sklenár do té doby na ministerstvu obrany řídil sekci obranné politiky.

2023-06-02T13:37:38Z dg43tfdfdgfd