MUZEUM VE VYSOKéM MýTě VYSTAVí HISTORICKé KOčáRKY A šLAPACí AUTíčKA

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku zahájí ve čtvrtek výstavu Kluci a holky na čtyřech kolech. Je zaměřena na historické kočárky a historická šlapací autíčka a zachycuje jejich chronologický vývoj od Rakouska-Uherska a první republiky až po 80. léta minulého století. Kromě vlastních exponátů budou vystavené i dobové fotografie a dokumenty, řekl ČTK ředitel muzea Jiří Junek.

"Šlapací autíčka dělala i místní karosárna Sodomka, dva exempláře budou vystavené. Exponáty pocházejí ze soukromé sbírky Lukáše Očenáška z Nového Bydžova, doplňují je další menší předměty z jiných muzeí i našich depozitářů," uvedl Junek. Sběratel si například cení autíčka značky Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport vyrobeného podle předlohy modelu z roku 1929.

Muzeum v městském zpravodaji uvedlo, že na konci 40. let minulého století navrhl a zhotovil v již znárodněném závodě Sodomka šlapací autíčko Micar přední pracovník karosárny Josef Klejch. V plánu bylo takováto a podobná vozítka vyrábět v nové učňovské dílně. Když 18. června 1949 navštívil továrnu tehdejší předseda československé vlády Antonín Zápotocký s manželkou, oba toto autíčko velmi zaujalo. Uvědomělí pracovníci karosárny se proto v prosinci téhož roku rozhodli Zápotockému k jeho 65. narozeninám darovat pro vnoučata právě vozítko Micar.

Kočárky zapůjčila sběratelka Renáta Glänznerová, vlastní kusy historické i z doby nedávno minulé včetně ucelené řady výrobků značky Liberta. Její sbírka zahrnuje i oblečení pro malé děti, ložní prádlo a hračky. K vidění bude též koutek pro vážení a přebalení dítěte i staré kovové postýlky z porodnic. Velkou zajímavostí nejen pro místní bude kočárek opatřený výrobním štítkem s textem Výroba dětských kočárků Josef Pavlíček Vysoké Mýto. Jedním z vystavených exponátů bude také loutkový kočárek vyrobený firmou HIKO.

"Myslím, že to bude prima prázdninová výstava, až do Vysoké Mýta přijedou rodiny s dětmi," řekl Junek. Autíčka a kočárky si bude možné prohlédnout do 8. září.

2024-04-24T12:26:59Z dg43tfdfdgfd