CO S POUžITýM OLEJEM PO SMAžENí říZKů? PřINESTE HO NA BENZINKU, BUDE Z NěJ PALIVO

Na šesti čerpacích stanicích v Ústeckém kraji lze vracet použitý olej z kuchyně. Pilotní projekt hledá cestu, jak z něj vyrobit biopalivo.

Bývaly doby, kdy někteří motoristé byli schopni do svých starých dieselů lít přepálený olej na smažení. Dnes se hledá cesta, jestli by se z použitého kuchyňského oleje dalo vyrobit biopalivo.

Skupina Orlen Unipetrol ve spolupráci s pražskými univerzitami - ČVUT a Českou zemědělskou - spustila pilotní projekt, který má použitý olej z kuchyně zkoumat a využít ho například pro výrobu paliva. 

"Problematice efektivní přeměny odpadních materiálů v surovinu, kterou lze využít jako kvalitní zdroj uhlíku pro výrobu pohonných hmot či plastů, se zabýváme dlouhodobě. Myšlenka sběru kuchyňského oleje není

nová. Nový a především bezpečnější a ekologicky šetrnější je způsob, jak chceme s tímto odpadem manipulovat a jak jej budeme upravovat," říká Jiří Hájek, generální ředitel a předseda představenstva výzkumné divize společnosti Orlen.

"Existuje mnoho firem, které se specializují na sběr kuchyňského oleje z restauračních zařízení. My se ale chceme soustředit především na domácnosti a nabídnout jim bezodpadový sběr upotřebených rostlinných olejů. Unipetrol umí už dnes využít přečištěné odpadní oleje k výrobě bezkyslíkatého vysokocetanového biopaliva známého pod zkratkou HVO, což je hydrodeoxygenovaný rostlinný olej. Takto vzniklé biopalivo má lepší stabilitu a vyšší cetanové číslo než motorová nafta. Při jeho výrobě i spalování navíc vzniká méně emisí oxidu uhličitého," vysvětluje Hájek.

Motoristé mohou výzkumníkům snadno pomoci. Stačí nosit použitý olej na jednu z šesti benzinek sítě Orlen v Ústeckém kraji, konkrétně ve městech Ústí nad Labem, Teplice, Chomutov, Litvínov a Most.

Nejprve se ale musí registrovat v aplikaci Orlen Benzina. Na pumpě si vyzvednou standardizovanou nádobu určenou pro skladování použitého oleje v domácnostech a po naplnění ji odevzdají do sběrného boxu, ve kterém ji současně vymění za prázdnou nádobu.

"Speciální sběrné nádoby umožňují opakovatelné použití. Nevznikají tak žádné pevné plastové odpady znečištěné oleji, které by bylo nutno likvidovat skládkováním nebo spalováním. Předem děkujeme všem lidem, kteří se do sběru použitého kuchyňského oleje zapojí," uzavírá Jiří Hájek.

Orlen bude dárce oleje odměňovat body v aplikaci, které lze proměnit za slevy na čerpacích stanicích či jiné drobné odměny. Firma věří, že do konce příštího roku, kdy bude sběr oleje pro pilotní projekt probíhat, takto získá pro výzkumné účely až 20 tun suroviny.

2023-05-31T11:43:51Z dg43tfdfdgfd