IZOLACE GARážOVýCH VRAT UDRží VAšI DíLNU V POHODLí

Samotná garážová vrata jsou jedním z hlavních bodů, které mohou způsobit únik tepla v zimě a zvýšený přístup tepla v létě. Izolace garážových vrat je tedy klíčovým krokem k udržení pohodlné teploty v interiéru vaší garáže a také k úspoře energie. Existuje několik způsobů, jak dosáhnout účinné izolace těchto vrat, ať už jde o malé úpravy nebo rozsáhlejší renovace.

1. Sealery a těsnění

Prvním krokem k izolaci garážových vrat je zabezpečit, aby mezi vraty a rámem nepronikala žádná nežádoucí mezera. To lze dosáhnout pomocí těsnicích materiálů, jako jsou gumové těsnění a stěrky, které se připevní k okraji vrat. Tyto těsnicí materiály pomáhají zabránit pronikání studeného vzduchu v zimě a teplého vzduchu v létě.

2. Izolační materiály

Dalším krokem je přidání izolačních materiálů na samotná vrata. Existuje několik možností, jak toho dosáhnout:

  1. Polystyrenové desky: Tyto desky jsou lehké a snadno se instalují na vnitřní stranu vrat. Jsou cenově dostupné a poskytují dobrou izolaci.
  2. Polyuretanová pěna: Polyuretanová pěna se aplikuje na vnitřní stranu vrat ve formě spreje. Po aplikaci se rozpíná a tvoří účinnou izolační vrstvu.

3. Izolace rámu

Neméně důležitá je izolace rámu, který drží garážová vrata. Zde můžete použít stejné izolační materiály jako na samotná vrata. Dbejte na to, aby byl rámeček pevně utěsněn k okolnímu zdivu, aby se minimalizovala ztráta tepla či chladu.

4. Oprava prasklin a trhlin

Nezapomeňte také na jakékoliv praskliny či trhliny v zdivu kolem vrat. Tyto otvory mohou být zdrojem úniku tepla a chladu. Opravte je pomocí stavebního tmelu nebo izolační pásky.

5. Ověření funkčnosti vrat

Nakonec je důležité ověřit, zda jsou garážová vrata správně vyvážena a dobře fungují. Špatně fungující vrata mohou mít mezery, které umožňují únik tepla. Pokud je váš systém pohonných vrat zastaralý nebo nefunguje správně, může být čas zvážit jeho výměnu za modernější a lépe izolovaný model.

Izolace garážových vrat není jen investicí do komfortu vašeho domova, ale také do úspory energie. Díky správně izolovaným vratům můžete výrazně snížit náklady na vytápění a chlazení vaší garáže, což se projeví i na celkových nákladech na energie vašeho domova.

Zdroje info: ceskestavby.cz, maidforyou.com

Náhledové foto: Pixabay

The post Izolace garážových vrat udrží vaši dílnu v pohodlí first appeared on Náš dům.

2024-04-23T23:14:01Z dg43tfdfdgfd