LEGENDáRNí KANóN POMOHL VYHRáT PRVNí SVěTOVOU VáLKU. PODíVEJTE SE, JAK SE Z NěJ STříLí

Výrazný technologický pokrok na poli dělostřelectví nastal roku 1898, kdy byl přijat do výroby zásadní válečný nástroj. Kanón ráže 75 mm model 1897 pomohl Francouzům prakticky vyhrát první světovou válku.

První prototyp řečeného kanónu byl vyroben už v roce 1894, trpěl ale poměrně velkými nedostatky. Především se týkaly brzdovratného zařízení, které mělo být pro funkci kanónu klíčové. Již vylepšená zbraň spatřila světlo světa roku 1897 a na její výrobě se podílely všechny hlavní francouzské zbrojovky: Puteaux, Bourges, Châtellerault a Saint-Étienne.

Vysoká kadence

Kanón spojoval brzdovratné zařízení, rychle otevíratelný mechanismus a stabilní lafetu. Díky tomu se dělo po výstřelu vrátilo do původní polohy, v níž bylo zacílené, a tak jej jeho sedmičlenná obsluha nemusela zaměřovat znovu. Tímto se způsobem se vystřelilo až 15 ran za minutu na vzdálenost 6 600 metrů. Dělo měřilo 2,72 metru, vážilo 1 970 kg a stálo na dvou loukoťových kolech, takže mohlo být taženo povozem o šesti koních.

„Při jakékoli větší ofenzívě, které se Francouzi účastnili na frontě první světové války, hrála francouzská pětasedmdesátka klíčovou roli v dělostřelecké přípravě,“ popisuje význam kanónu John Connor z University of New South Wales Canberra v pořadu Válečné stroje na Prima ZOOM. Pětasedmdesátka se časem stala součástí výzbroje i jiných armád, a tak se dočkala četných vylepšení. Například Američané a Poláci zavedli lafetu s rozevírajícími rameny, která nahradila původní pevnou lafetu.

Čtěte také: Záběry drtivého útoku Ukrajinců na ruský kolos. Posádka se dala na zběsilý úprk

Zároveň armády nahradily původní loukoťová kola za kola s pneumatikami, takže dělo nově mohla táhnout motorová vozidla. Zároveň se v roce 1939 začalo používat jako protiletadlová zbraň, byť se spornými výsledky. Postupně se v Americe vyvinulo do podoby tanků řady M3 a M4.  Klasická podoba kanónu ráže 75 mm model 1897 se tak časem stala spíše obsolentní, přesto zásadně pomohla k technologickému rozvoji dělostřelectva.

Zdroje: History Warfare/Encyclopedia Britannica

2024-04-25T05:27:54Z dg43tfdfdgfd