MOTORKářI PřEDJížDěJíCí V KOLONáCH PORUšUJí PRAVIDLA. JDE TO ALE I BEZ POKUTY

Jaro je v plném proudu a silnice zaplnili motorkáři, kteří nevědomky porušují zákon. Místo toho, aby se v dopravních zácpách nebo na křižovatkách zařadili mezi stojící vozidla, objíždějí je přes středovou dělící čáru. Jde o naprosto běžnou věc, kterou dělá většina příznivců jedné stopy. Jenže už málokdo ví, že za podobné manévry hrozí vysoké pokuty a dokonce i zákaz řízení.

Řada řidičů to respektuje a nevadí jim to, jiní zase na kličkování motocyklů v kolonách nadávají. Je to holt ožehavé téma, které účastníky provozu rozděluje na dva tábory. Majitelé motorek se obhajují tím, že čekat v zácpě je nekomfortní, obzvláště pak za extrémního počasí. Navíc, proč by motorkář musel čekat, když se mezi stojící auta hravě vejde a svým průjezdem nikoho zásadně neomezuje. Najde se ale velká část automobilových řidičů, kteří na manévry motocyklů mají opačný názor a zásadně je odsuzují.

K TÉMATU: Vysoké pokuty hrozí už za projetí na oranžovou. Kdy mohou řidiči naopak ignorovat i červenou?

Jak na to ale pohlíží český zákon? „Tato otázka je velice komplikovaná a problémy spojené s pohybem motocyklů v kolonách vozidel se netýkají pouze naší země. Důvod zvýšení počtu motocyklů v silniční dopravě ve velkých městech je logicky dán především díky stále se zvyšující hustotě silničního provozu, kdy právě motocykly představují pro jejich řidiče snadné řešení, jak co nejsnadněji překonat silniční zácpy. I přitom však musí tito řidiči respektovat zákon (č. 361/2000 Sb.) o provozu na pozemních komunikacích. Pokud tedy motocyklista poruší svou jízdou konkrétní ustanovení předmětného zákona, je jeho počínání protiprávní a tedy postižitelné odpovídající sankcí,“ vysvětluje tisková mluvčí policie Hana Rubášová.

Známe výjimky i tresty

Tisková mluvčí ale CNN Prima NEWS prozradila, že existují situace, při kterých motorkáři auta mohou objíždět zcela legálně, nicméně musí pamatovat na několik základních pravidel. „Jak jsem již zmiňovala, pohyb motocyklů v kolonách je problém, který má širší záběr. Pokud si řidič motocyklu počíná takovým způsobem, kdy při předjíždění v souvislé koloně předjíždí vozidlo ve svém jízdním pruhu z levé strany, dá před samotným manévrem znamení o změně směru své jízdy a při předjíždění nepřejede s motocyklem do sousedního jízdního pruhu, kde by ohrozil jiného účastníka silničního provozu, je jeho počínání v souladu se zákonem a nehrozí mu žádný postih.“

A co hrozí motorkářům, kteří pravidla poruší a budou kličkováním mezi auty ohrožovat ostatní účastníky provozu? „V takovém případě by se řidič motocyklu dopouštěl přestupku (§17 zákona č. 361/2000 Sb.), který policista nemůže vyřešit na místě v blokovém řízení. Policista věc oznámí dle věcné a místní příslušnosti. Přestupci tak za porušení předpisů hrozí pokuta od pěti do 10 tisíc korun a zákaz činnosti v době od šesti měsíců do jednoho roku,“ dodává Rubášová.

2024-04-29T07:03:40Z dg43tfdfdgfd