Z KOLA ZA 30 SEKUND ELEKTROKOLO. STAčí NAMONTOVAT MOTOR NA SEDLOVKU

Další zajímavý projekt, který má počátky v crowdfundingu. Livall PikaBoost je elektrický motor určený k jednoduché instalaci na sedlovku jízdního...

Další zajímavý projekt, který má počátky v crowdfundingu. Livall PikaBoost je elektrický motor určený k jednoduché instalaci na sedlovku jízdního kola. Zařízení váží i s baterií tři kilogramy a na jedno nabití má nabídnout dojezd až 30 kilometrů.

Na Kickstarteru se tento nápad setkal s nečekaným úspěchem – ačkoli autoři chtěli skromných 25 480 hongkongských dolarů (cca 75 tisíc korun), přesvědčili více než 3 000 zájemců a za celou dobu kampaně vybrali téměř 10 miliónů HKD (29 milionů korun).

Dnes jsme ve fázi, kdy se první vyrobená dávka dostala k kickstarterům, výrobce počkal na feedback a připravuje dávku druhou. Objednávky pokračují, ale stále platí, že si na svůj motor počkáte. Aktuální cena zní 339 amerických dolarů, tedy 7 800 Kč bez daně a cla.

Livall PikaBoost

Kvádr se zaoblenými hranami se pomocí jednoduchého mechanismu upne na sedlovku nad zadní kolo. Uvnitř se nachází elektronika, baterie s kapacitou 234 Wh a elektrický motor s výkonem 250 wattů. Přenos pohybu zajišťuje váleček, spočívající na horní části zadního kola.

Tohle jsou nejrychlejší sandály na světě. Do hospody vás dopraví za polovinu času běžné chůze

„Po montáži jednotky, motorizovaného náboje a akumulátoru (tzv. sady pro konverzi na elektrokolo) můžete ze svého starého kola udělat elektrokolo pro jízdu v náročném terénu a celkově plynulejší jízdu, a snížit tak zátěž vašich kloubů.“ láká výrobce potenciální zájemce.

Rychlá instalace bez nutnosti použití nářadí je výhodou oproti mnoha konverzním sadám, dalším kladem je možnost používání na více kolech.

Váleček, zajišťující přenos síly mezi elektrickým motorem a kolem, je dle výrobce odolný proti opotřebení a má jemný dezén, takže může fungovat s různě širokými pneumatikami i za mokra. Samotná jednotka je odolná proti vodě a prachu dle normy IP66.

Klíčovou otázkou zůstává, jak zařízení zajistí dostatečný přítlak pohonného válečku k plášti kola, aby byla pomoc elektrického motoru dostatečná.

Chytré vychytávky

PikaBoost lze používat ve třech různých režimech. V režimu Cruise jednotka automaticky udržuje rychlost, i když jezdec přestane šlapat. V režimu Roll se jednotka zapojí a poskytuje dodatečnou asistenci při jízdě do kopce nebo po nerovném terénu, ale na rovině a z kopce se automaticky vypne. Konečně v režimu Exercise klade prostřednictvím rekuperačního brzdění odpor, takže si při jízdě zacvičíte.

Součástí PikaBoostu je řada elektronických prvků, jež snímají pohyb. Díky sadě akcelerometrů rozpozná, když cyklista začne brzdit, přeruší napájení motoru a aktivuje rekuperační brzdění. Integrované zadní světlo v takovém případě funguje jako brzdové. Elektronika také dokáže detekovat změny frekvence šlapání a stoupání a odpovídajícím způsobem upravoví výkon.

PikaBoost obsahuje také port USB, takže jej můžete použít jako powerbanku pro telefon a další elektronická zařízení. K jednotce lze navíc přikoupit další akumulátory, které se k ní jednoduše připojí a zdvojnásobí dojezd. K dalším zajímavostem patří Bluetooth zámek, jež automaticky uzamkne jednotku, aby nemohla fungovat, jakmile se majitel ocitne mimo dosah.

Přečtěte si také:

2022-11-12T09:57:53Z dg43tfdfdgfd