AIRBUS RACER JE NEOBVYKLý VRTULNíK SE TřEMI ROTORY. KONVENčNí HELIKOPTéRU PřEKONá RYCHLOSTí PřES 400 KM/H

Ve čtvrtek 25. dubna se ve francouzském městě Marignane uskutečnil první let vrtulníku Airbus Racer. Trval půl hodiny a hlavním cílem bylo ověřit chování...

Ve čtvrtek 25. dubna se ve francouzském městě Marignane uskutečnil první let vrtulníku Airbus Racer. Trval půl hodiny a hlavním cílem bylo ověřit chování stroje. Další testy budou probíhat přibližně dva roky, uvádí Airbus Helicopters v tiskové zprávě.

Airbus Racer (někdy též RACER, coby zkratka Rapid and Cost-Effective Rotorcraft) je experimentální vysokorychlostní stroj, který kombinuje vlastnosti tradičních vrtulníků a letadel. Poprvé byl prezentován na leteckém veletrhu v Paříži 20. června 2017. Kromě vysoké rychlosti dosahující až 220 uzlů (407 km/h) má snížit náklady na uletěnou vzdálenost ve srovnání se současnou generací vrtulníků stejné třídy až o 25 %.

Je nejen rychlý, ale i úsporný

V říjnu roku 2018 byl dokončen návrh klíčových subsystémů a v polocvině roku 2020 měla být zahájena finální montáž. První let byl naplánován na konec roku 2021, jenže covidová pandemie způsobila, že na jaře 2021 byla dokončena pouze polovina komponent. Projekt nabral více než dvouleté zpoždění.

Rychlost 220 uzlů je asi o polovinu vyšší než u běžných vrtulníků. Důležitá však je i ekonomická stránka – při rychlosti 180 uzlů (cca 333 km/h) spotřebuje Airbus Racer na stejnou vzdálenost o 15 % méně paliva než běžný vrtulník při cestovní rychlosti 130 uzlů (241 km/h).

Z konstrukčního hlediska hrají zásadní roli boční vrtule, které generují dopředný tah. Díky tomu se hlavní rotor vrtulníku může točit o 15 % pomaleji. V rámci vývoje bylo podáno 90 patentů – například na hybridně-elektrický systém umožňující pozastavení jednoho ze dvou motorů Aneto-1X během letu, což přispívá ke snížení emisí CO2.

Kouzlo je v bočních vrtulích

Jordan W. Taylor objasňuje technické pozadí tohoto nesporně zajímavého stroje: běžný vrtulník je skvělý pro manévrování při visení ve vzduchu a nízkých rychlostech, ale má implicitní omezení maximální rychlosti.

„Pokud se k vrtulníku přidá boční vrtule a vztlakové křídlo, vznikne složený rotor. Při vysoké rychlosti je velká část vztlaku generována statickým křídlem a většina tahu bočními vrtulemi.“ vysvětluje hlavní odlišnosti vrtulníku Airbus Racer.

Tento koncept se intenzivně testoval v 60. letech minulého století a vývoj vyvrcholil prototypem vysokorychlostního bitevního vrtulníku Lockheed AH-56 Cheyenne se širokým vztlakovým křídlem a přídavnou vrtulí. Poté se však vývoj v tomto segmentu na několik desítek let prakticky zastavil.

Nyní tento koncept oživuje Airbus, který jistě udělal pořádný kus práce. Na trhu je určitě prostor pro nákladově efektivní vysokorychlostní vrtulník, který najde uplatnění například při záchranných operacích nebo při rychlém transportu. Čas ukáže, zda se podařilo zachovat dostatečnou jednoduchost a cenovou dostupnost, aby se prosadil ve větším měřítku.

Přečtěte si také:

2024-05-02T09:54:08Z dg43tfdfdgfd