JAK OBSTáT V ELEKTRONICKéM BOJI? DARPA TESTUJE PLNě AUTONOMNí ROBOTICKá BOJOVá VOZIDLA

Vše nasvědčuje tomu, že se na bojištích blízké budoucnosti budou objevovat nejen autonomní letecké drony, ale i autonomní bojová vozidla. Vzhledem k rostoucí...

Vše nasvědčuje tomu, že se na bojištích blízké budoucnosti budou objevovat nejen autonomní letecké drony, ale i autonomní bojová vozidla. Vzhledem k rostoucí intenzitě elektronického boje, který mnohdy prakticky znemožňuje komunikaci bezpilotního stroje se vzdáleným operátorem, se nelze divit, že autonomní systémy jsou pro vojáky stále zajímavější.

Potvrzuje to i experiment (E4), kterým loni na podzim začala 2. fáze programu Robotics Autonomy Complex Environment Recognition (RACER) americké vládní agentury pro pokročilé výzkumné projekty DARPA. V experimentu sehrála hlavní roli plně autonomní robotická bojová vozidla (RFV, Robotic fighting vehicles).

Týmy programu RACER a jejich vozidla zvládly autonomní pohyb ve vybraných oblastech typické krajiny Texasu. Robotická bojová vozidla si musela poradit s divokou vegetací, stromy a keři, balvany, svahy, a také s přechody vodních toků.

Týmy neměly k dispozici žádná dřívější data o krajině, v níž se vozidla pohybovala. Během experimentu se odehrálo více než 30 autonomních jízd o celkové délce přes 240 kilometrů, vozidla se pohybovala rychlostí až 50 kilometrů za hodinu. Testy dopadly úspěšně a prokázaly životaschopnost konceptu autonomních bojových vozidel.

Experiment rovněž prověřil platformu RACER Hardware Platform (RHP) při plně autonomním provozu. Platforma vyhodnocovala autonomní řízení vozidla, shromažďovala data ze senzorů a zdokonalovala si operační taktiku. Testováno bylo i globální plánování taktiky se vstupy od skupin vojenských expertů přítomných v oblasti testů.

RACER Hea​vy Platform v akci:

Platforma RACER Hardware Platform vznikla na bázi autonomního a plně elektrického vozidla Textron M5 (Ripsaw) za spolupráce Carnegie Robotics a řady dalších výzkumných institucí. Jejím hlavním úkolem je vývoj a testování hardwaru a softwaru autonomních vozidel. Jde o vozidla zhruba o váze 12 tun a délce 6 metrů, jejichž velikost odpovídá robotickým bojovým vozidlům blízké budoucnosti, která by měla mít v případě potřeby možnost řízení lidskou posádkou.

Zdroj: Defence Blog

Přečtěte si také:

2024-05-04T12:47:17Z dg43tfdfdgfd